Sunday, March 11, 2007

10 marts

Vi er spændte – fordi der skal trawles i aften og måske i morgen. Vi har fra broen fået lov at fiske på positionen 7°22´N x 79°32´W på omkring 1000m vand. Positionen er det sted i Panama bugten hvor Galathea2 havde et godt fiskeri. Vi nærmer os med hastige sømil denne position og sommerfuglene er begyndt at svirre i maven. Det er nu det skal briste eller bære. Vi har ikke haft mulighed for at trawle før på dette togtben pga. reparation af spillet der skal sænke og hæve wiren. Vi får måske mulighed for at fiske på den anden side af Panama på vejen mod Skt Thomas. Det kan dog først ske når vi er ude af colombiansk farvand, hvor vi ikke har fået lov at fiske. Ydermere ved vi fra broen, at skibet skal skynde sig mod de vestindiske øer så snart vi er ude af Panama-kanalen. Derfor er spændingen nærmest uudholdelig nu til eftermiddag. Som vi nærmer os Panama stiger luftfugtigheden og temperaturen.

Fiskeri nu til aften: Under fremadsejling havde vi på knap en time sænket trawlet til ca 900 meter og vi trak nu op igen efter melding fra broen om at der var en dybden nu var steget til mellem 930-950 meter. Således trak vi i en V form mod bunden. Undervejs var det temmelig spændende, da min tidligere vejleder på Universitetet Jens Tang og jeg pludselig sad og diskuterede hvor langt vi egentlig turde gå ned inden vi vendte om og trak op igen. Da vi gik igang med at trække op gik jeg ind i container2 og fik sammen med Per gjort alt klar til prøvetagning. Da vi endelig fik trawlet op steg spændingen til uanede højder og tumulten var overvældende da hele agterende pludselig var fyldt med journalister og kameraer og biologer der ønskede prøver.



Da vi fik trawlet op så det i første omgang ikke ud som om der var meget i - men i den nederste del af nettet var et væld af dybhavsfisk med farvestrålende øjne og lysorganer på undersiden. De fleste af disse har en meget stor mund så de kan fange hvad der må falde ned i dybet af føde. Vi havde bla. en del prikfisk og en eller flere fisk af slægten Chauliodus. Disse er lange tynd fisk med et stort hovede, underbid og lange krogede tænder, der rækker langt ud over munden. Denne såvel som mange andre dybhavs fisk trækker om natten op fra dybet til 4-500 meters dybde og muligvis derfor fik vi så mange.

Vi fik fordelt goderne og i vores container to kom der nu pres på da vi tog ud til eget projekt samt galdeblære til miljøfremmede stoffer projektet, muskelbiopsi og vægt til kulstof projektet, nyre, milt og lever samt blodprøve, længde-mål og billede til vort eget projekt. Det gik faktisk rigtig godt selvom der på et tidspunkt var pres på i vores container. STV var tilstede med kamera for at følge espergærde eleverne tage blodprøve imens Per og undertegnede masede på med prøvetagning. Vi havde heldigvis aftalt med de øvrige grupper at vi fik lov at bruge hele container to under denne prøvetagning.





Vi var færdige hen på natten og havde da taget prøver fra en del forskellige dybvandsfisk. På broen fik vi melding om at vi får et bundtræk med Agazzi trawlet på ca 30meters vand længere inde i panama bugten i morgen.

No comments: